Maak kennis met de docenten

Moniek

In het eerste leerjaar van de Bloemopleiding krijg je les van Moniek, de grondlegger van de opleiding. Zij leert je het geheim van het bloemenvak. De basis; van boeketten binden tot rouwbloemwerk en bruidsbloemwerk. Alle technieken komen aan bod. Moniek steekt je aan met haar enthousiasme en dompelt je helemaal onder in de wereld van bloemen. Maar eerst stelt ze zich graag aan je voor:

Ik ben Moniek Koopmans (1983) en ik heb nogal last van ambitie binnen het bloemenvak 😉 Met meer dan 20 ondernemersjaren op de teller, blijft mijn passie voor bloemen groeien. Bloemen geven kleur aan mijn leven en zorgen ervoor dat ik dicht bij mezelf blijf. Hierdoor kriebelt het voortdurend om al mijn kennis en ervaring met anderen te delen. Ik kan niet wachten om ook jóu te transformeren naar een bloementopper met hetzelfde bloemenhart als ik.

Na de vakopleiding (mbo) heb ik de docentenopleiding/kennismanager in de bloemsierkunst (hbo) behaald. De kroon op het werk was mijn Proeve Van Meesterschap waarin ik mijn passies dansen en bloemen heb samengebracht. Vandaar ook de naam Floral Dance Art. Sinds 2007 ga ik door het leven als erkend bloemsierkunstenaar.

Naast mijn eigen bedrijf werkte ik als docent aan de mbo-opleiding Bloem op het Citaverde College (nu Yuverta). Later heb ik binnen het Citaverde het volwassenonderwijs opnieuw opgezet. Uiteindelijk is de opleidingslocatie verhuisd naar de bosrijke uitvalsbasis van mijn bedrijf in Meijel, onder de naam Bloem Opleidingen. Een hele toffe stap waar ik op z’n zachtst gezegd nogal trots op ben!

Samen met Ria bouw ik aan een kenniscentrum binnen de bloemenbranche. Ria en ik -ook wel bekend als Yin & Yang- vullen elkaar aan en dagen elkaar op het juiste moment uit. Terwijl Ria mij inzicht geeft, geef ik haar energie; een te gekke wisselwerking die nogal aanstekelijk werkt binnen Bloem Opleidingen.

Ria

In het tweede leerjaar van de Bloemopleiding stoomt Ria Derks je klaar om daadwerkelijk in de bloemenbranche aan de slag te gaan. Alles wat je geleerd hebt in leerjaar 1 zet je onder begeleiding van Ria in om jezelf verder te ontwikkelen. Ze triggert je met vragen die je aan het denken zetten en je helpen om de juiste keuzes te maken. Deze nieuwe inzichten brengen jou nóg verder in het bloemenvak en zorgen ervoor dat je ook persoonlijk groeit. Dit is Ria:

Mijn naam is Ria Derks (1967). Na ruim 35 jaar in het bloemenvak bloei ik nog steeds helemaal op van bloemen. Sterker nog; ik kan met recht zeggen dat ik een vak-idioot ben. In 1991 startte ik bloemenwinkel Ardisia en in diezelfde periode werd ik gediplomeerd meesterbinder. Naast mijn werk in de winkel stortte ik me op het geven van bloemencursussen en -workshops. Ik vond en vind het fantastisch om mijn passie op anderen over te brengen.

In 2005 gooide ik het roer om. Ik sloot mijn fysieke winkel en ging door met bloemenopdrachten op bestelling en op afspraak. Sindsdien ben ik ook op freelancebasis in te huren voor het restylen van een bloemenwinkel. Daarnaast help ik met regelmaat bloemisten die op vakantie gaan of een paar extra handjes nodig hebben.

In 2018 leerde ik Moniek Koopmans kennen. Na de komst van haar eerste dochter nam ik haar atelier waar. Toen Moniek de Bloemopleiding startte, was onze samenwerking definitief. Moniek en ik zijn een team. Zet ons met elkaar in één ruimte, geef ons bloemen, gereedschap en een deadline… en bereid je voor op een creatie waar je mond van openvalt. Als je het mij vraagt is het bloemenvak het mooiste vak dat er bestaat… en met mij als docent, zul je dat ervaren ook 😉